Препораки до туристите

Уживање и рекреација е се што посакуваме од одмор. Сепак, за да патувањето биде спокојно, важно е да бидеме сигурни. Затоа адекватно информисање и подготовка за пат се најбитни за одмор без изненадувања, освен оние кои се пријатни.

Следните препораки се за сите кој се спремаат да се упатат во Црна Гора:

На пат

 • На пат тргнете одморни
 • Доколку патувате со автомобил, избегнувајте сообраќајни гужви и пред тргнување информирајте се за состојбата на патиштата
 • Адаптирајте ја брзината спрема условите на патот и почитувајте ги пропишаните ограничувања на брзина
 • Возете со адекватни обувки, не користете ги мобилните телефони во тек на возење, а истото се однесува и за алкохол и газирани пијалаци
 • Доколку патувате со мали деца, се детално испланирајте и имајте се при рака
 • Припремете доволно храна и вода за децата и клима уредите користете ги умерено
 • Доколку патите од хронични од заболувања треба да бидете посебно внимателни
 • Пред се треба да се распрашате за квалитетот и достапноста на локалната здравствената заштита во местото каде што ќе го поминете годишниот одморот

На море

 • Се препорачува умерено сончање во утрешниот период до 10 и од 17 часот со задолжително користење на заштитни средства посебно за деца
 • Сончање не се препорачува во период од 10 до 17 часот
 • Не одалечувајте се од брегот надвор од означениот простор и не користете пловни средства таму каде што не е дозволено
 • Не се изложувајте на опасност кога ќе пливате и нуркате
 • Доколку во тек на сончање осетите замор, малаксалост, главоболка, повраќање, зголемена температура треба одма да му кажете на спасителот на плажата и во најблиската здравствена установа

На излети во природа

 • Треба детално да се запознаете со местото каде што ќе бидете во природа и треба да ја проверете најавената временска прогноза
 • До вашата коначна дестинација користете обележани стази и патишта и облечете се и обујте адекватно
 • Припремите доволна количина на вода
 • Задолжително наполнете ги батериите на мобилните телефони и елетриките и земете резерни батерии за истите
 • На излет во природа децата водете ги по вас само во случај доколку е детално планиран излет
 • Во тек на вашиот престој во природата не палете оган и не фрлајте пикавци и запаливи предмети

Корисни контакти:

 • Служба за спасување 123
 • Полиција 122
 • Брза Помош 124
 • Монтенегро кустомер кер 0 8000 1300
 • Кол центар Авто-мото сојуз на ЦГ 19807

 

Оваа страница користи „Kолачиња“ за да обезбеди подобро корисничко искуство. Ако сакате да ги блокирате "Колачињата", поставете го прелистувачот.