Kultura

Mali i Zi është një vend ku kulturat pajtohen në mënyrë ideale. Do të jetë e qartë për ju që njerëz të feve dhe kulturave të ndryshme jetojnë në Mal të Zi kur shihni manastire ortodokse, katedrale katolike, minare në vetëm një qytet ... Harmonia dhe përkatësia janë karakteristikat e këtij rajoni. Manastiri i Ostrogut në Danilovgrad, Katedralja e Shën Trifonit në Kotor, Xhamia e Husein Pashës në Pljevle dhe shumë ndërtesa të tjera janë dëshmi se bashkëjetesa është e mundur.

Kryeqyteti mbretëror - Cetinë

Kur shkoni në Cetinë, është e rëndësishme të dini menjëherë se është një histori e veçantë malazeze. Një qytet i muzeve, një qytet i sundimtarëve, histori, art, kulturë, një qytet i familjes mbretërore. Sot një kryeqytet që ruan me kokëfortësi origjinalitetin dhe traditën e tij. Gjithçka këtu është pothuajse e paprekur nga koha kur familja mbretërore Petroviq përshkoi atë. Kur vizitoni Shkëmbin e Shqiponjës, Manastirin e Cetinës, oborrin e mbretit Nikolla, Biliardon, mauzoleun e Njegoshit në Llovqen ... do të kuptoni pse Cetina u zgjodh të jetë seli mbretërore. Në qytetin nën Llovqen, ruhen tri faltore të mëdha të krishtera: ikona e Nënës së Perëndisë Filermosës, dora e Shën Gjon Pagëzuesit dhe grimcat e Kryqit të Shenjtë. Dhe kjo është vetëm një pjesë e gjithçkaje që mban Cetina mban…

Gurët e varreve të Durmitor

Këto gurë varresh janë nën mbrojtjen e UNESCO-s dhe me shekuj dëshmojnë për kohëra që dimë kaq pak dhe mbajnë një mistikë të madhe. Ato ruhen më së miri në Durmitor dhe do t'i gjeni në Bare të Zhugiqëve, Novakoviq dhe Rudinice, por edhe nëse shkoni në zonat e Pivës, në Plluzhine. Një fenomen kulturor që nuk lidhet vetëm me Malin e Zi, por edhe me vendet fqinje, është gjithnjë e më interesant për arkeologët në mbarë botën.

Mozaikët romakë

Mund të imagjinoni epokën kur romakët sunduan në anët e Malit të Zi. Për këtë është e nevojshme vetëm të vizitoni vendbanimet e vjetra të Bokës së Kotorit – Risanin i cili fsheh një bukuri të vërtetë arkeologjike, një përmendore arkitektonike të vjetër rreth 2000 vjet. Këtu gjendet i gjithë kompleksi i mbetjeve të vilës romake të Urbanit, nga shekulli II i erës sonë.

Dukla

Vetëm 3 km larg nga Podgorica gjendet qyteti i lashtë i Duklës, të cilin e kanë themeluar romakët në shekullin I. Sipas legjendës këtu ka lindur edhe perandori romak Diokleciani. Janë ruajtur mbetjet e shumë objekteve, konstruksioneve dhe ndërtesave, kurse gërmimet arkeologjike në vendbanimin e lashtë janë një prej vlerave shkencore kryesore dhe atraksioneve turistike.

Crvena stijena (Shkëmbi i kuq)

Të jesh në Nikshiq dhe në Mal të Zi në përgjithësi, dhe të mos vizitosh vendin më të rëndësishëm parahistorik, Crvena stijena, është një humbje e madhe. Është potencialisht një nga vendet më të rëndësishme arkeologjike në Evropë. Jeta këtu filloi rreth 200.000 vjet më parë. Shpella ishte shtëpia e banorëve parahistorikë, duke u siguruar atyre strehim nga moti dhe katastrofa të tjera. Sot, gjurmët e jetës së mëparshme japin informacion të vlefshëm për historinë e Ballkanit, por edhe për Evropën.

Brskovë

Gjatë shekujve XIII dhe XIV Berskova ishte një nga qytetet minerare më të rëndësishëm në rajon dhe në një kohë edhe Pallat i mbretit. Këtu sot është Mojkovci, ku ruhen mbetjet e kullave, muret e vjetra dhe një potencial arkeologjik ende i pa hulumtuar.

Ahmeti dhe Pava

Në afërsi të Bijello Poles, historia ruan një ngjarje mbi multietnicitetin dhe tolerancën. Për këtë dëshmojnë dy pllaka varresh në ultësirën e Vraneshës, ku tregohet dashuria e një Pave dhe Ahmet Pashës. Në njërën është kryqi, kurse në tjetrën gjysmëhëna, dhe së bashku dërgojnë mesazhin e vlerave themelore qytetare.

MUNICIPIUM S

Në veri, në vendin Komini, pranë Plevlës fshihen mbetjet e një qyteti romak. Akoma nekropol i pa hulumtuar që paraqet një nga zbulimet më të rëndësishme në Mal të Zi. Besohet se në shekullin II ky metropol është rritur në një qytet ku kanë jetuar ilirët dhe romanët.

Kjo faqe përdor "cookie" për të siguruar një përvojë më të mirë të përdoruesit. Nëse doni të bllokoni cookie-t, ju lutemi vendosni shfletuesin tuaj.