Rekomandime për turistët

Kënaqësia dhe rekreacioni janë gjithçka që duam nga pushimet. Sidoqoftë, që udhëtimi të jetë paqësor, është e rëndësishme të jesh i sigurt. Kjo është arsyeja pse informacioni i duhur dhe përgatitja për udhëtim është gjëja më e rëndësishme për pushime pa ndonjë surprizë, përveç atyre të këndshme.

Rekomandimet për të gjithë ata që po përgatiten të shkojnë në Mal të Zi janë këto:

Gjatë Rrugës

 • Në udhëtim shkoni të çlodhur.
 • Nëse udhëtoni me makinë, shmangni bllokimet e trafikut dhe mësoni për gjendjen e rrugëve përpara nisjes.
 • Rregulloni shpejtësinë me kushtet e rrugës dhe respektoni kufijtë e përcaktuar të shpejtësisë.
 • Vozisni me këpucë të përshtatshme, mos përdorni telefona celularë gjatë ngasjes, si dhe alkool dhe pije të gazuara.
 • Nëse udhëtoni me fëmijë të vegjël, planifikoni gjithçka në detaje dhe kini gjithçka në dorë.
 • Përgatitni ushqim dhe ujë të mjaftueshëm për fëmijët dhe përdorni me lehtësi kondicionerët e makinave.
 • Nëse jeni i sëmurë kronik, duhet të jeni veçanërisht të kujdesshëm.
 • Pyetni paraprakisht për cilësinë dhe disponimin e kujdesit shëndetësor lokal në vendin ku do të kaloni pushimet tuaja.

Në det

 • Reklamimi i moderuar i diellit në mëngjes rekomandohet në periudhën deri në orën10 dhe pas orës 17 me përdorimin e detyrueshëm të pajisjeve mbrojtëse veçanërisht për fëmijët.
 • Nuk rekomandohet rrezitja nga 10:00 e mëngjesit deri në 17:00.
 • Mos u largoni nga bregu përtej zonës së shënuar dhe mos përdorni mjete lundruese aty ku nuk lejohet.
 • Mos e ekspozoni veten ndaj rreziqeve kur notoni dhe zhyteni.
 • Nëse ndiheni të lodhur, të dobët, dhimbje koke, të vjella, ethe gjatë rrezitjes, menjëherë kontaktoni një roje shpëtimi në plazh dhe institucionin më të afërt shëndetësor.

Në udhëtime në natyrë

 • Njihni me hollësi vendin ku do të qëndroni në natyrë dhe kontrolloni paraprakisht parashikimin e motit të shpallur.
 • Përdorni shtigje dhe rrugë të shënuara për në destinacionin tuaj dhe vishni veshje dhe këpucë të përshtatshme.
 • Përgatitni sasi të mjaftueshme uji.
 • Sigurohuni që të sillni telefona mobilë të ngarkuar, elektrikë dore dhe bateri rezervë.
 • Merrni fëmijët në një udhëtim në natyrë vetëm në rast të një udhëtimi të planifikuar të detajuar.
 • Gjatë qëndrimit në natyrë, mos ndizni zjarr dhe mos hidhni bishta cigaresh e sende të ndezshme.

Telefonat e dobishëm:

 • Shërbimi i Shpëtimit 123
 • Policia 122
 • Ambulanca 124
 • Kujdesi për klientët në Mal të Zi 0 8000 1300
 • Qendra e thirrjeve e Shoqatës Auto-Moto të Malit të Zi 19807

 

Kjo faqe përdor "cookie" për të siguruar një përvojë më të mirë të përdoruesit. Nëse doni të bllokoni cookie-t, ju lutemi vendosni shfletuesin tuaj.