Parqet natyrore

Parku natyror i Pivës

Disa dekada më parë, lumi Piva u shndërrua kryesisht në liqen. Sidoqoftë, nuk është vetëm një lumë, as thjesht një liqen. Mirë se vini në Piva Nature Park - një thesar malazez me bukuri mbresëlënëse! Ai mbulon një sipërfaqe prej 32.5 mijë hektarë dhe përfshin qytetin paqësor të Plluzhinës. Përveç Liqenit të Pivës dhe Kanionit të Komarnicës, ekziston edhe Liqeni Trnovačko në formën e një zemre. Vizitoni qytezën Soko - një kështjellë nga shekulli XIV, shpellën Odmut, kompleksin përkujtimor në Doli dhe manastirin shumë të rëndësishëm Piva për këtë zonë. Kush vjen në Pivë dëshiron të kalojë nga një breg i liqenit në tjetrin, por me një linjë zip. Pas këtij trajtimi adrenalin, gjeni qetësim dhe paqe duke eksploruar rrugën panoramike Unaza rreth Durmitorit, e cila është afër.

Parku i Natyrës Orjen

Një nga malet bregdetare më mbresëlënëse, Orjeni i thyer, lë pak indiferentë. Gjithmonë ka intriguar me bukurinë e tij të egër dhe trashëgiminë e pasur historike, u shpall një zonë e mbrojtur në vitin 2018. Bëni një shëtitje përgjatë shtigjeve me tematikë të pazakontë, zbuloni Kodrën e Fshehtë, shkoni në katunet bregdetare, dëgjoni legjendat dhe shijoni pamjen e bukur të Gjirit të Kotorit. Orjeni ka edhe Parkun e tij të Aventurave në Vrbanj, i cili adhurohet si nga të moshuarit ashtu edhe nga të rinjtë. Këto zona bregdetare dhe malore janë gjithashtu pjesë e rrugës panoramike Deti dhe Lartësitë. Kjo është arsyeja pse paraglidingu i Dizdaricës është në listën e dëshirave të çdo turisti.

Parku Natyror Zeta

Zeta është lumi pa të cilin jeta në pjesën qendrore të Malit të Zi nuk do të ishte e mundur. Në fund të vitit 2019, ajo mori statusin e Parkut Natyror. Lokacione të tilla si Tunjevo - një rezervë natyror me ujë burimi dhe një plazh tërheqës, Oboshtica, Spuzhi, Spushki dhe Carev shumica kanë qenë gjithmonë një oazë e vërtetë për t’u arratisur në natyrë. Rruga panoramike e Kurorës së Malit të Zi do t'ju çojë në Zetë dhe është më mirë të provoni këto zona qendrore me biçikletë. Në çdo hap ju mund të bëni një pushim në brigjet dhe mund të vazhdoni udhëtimin tuaj në qytetin e princit - Danillovgrad ose në manastirin Ostrog.

Parku i Natyrës - Komet

Komet, që në mënyrë mbresëlënëse thyejnë retë në pjesën juglindore të Malit të Zi, konsiderohen një perandori e gjelbërimit dhe e shëndetit. Nëse pyesni alpinistët, Komet janë "më shumë se një mal - një frymëzim i pashtershëm, si për poetët ashtu edhe për shkrimtarët e udhëtimeve, dhe për të gjithë ata që kërkojnë paqen, bukurinë, lirinë dhe qetësinë". Zbuloni se çfarë i bën ata të veçantë në vendin e maleve përmes rrugës panoramike të Kurorës së Malit të Zi!

Parku Natyror Kriporja e Ulqinit

Në jugun e skajshëm të Malit të Zi, brenda rrugës panoramike të Detit dhe Lartësive, do të gjeni ekzotizëm të pastër – kriporen më të madhe në Mesdhe, të vizituar nga speciet e shpendëve të rrezikuar globalisht, siç është pelikani kaçurrel. Një tërheqje e veçantë për vëzhgim dhe fotografi janë tufat e flamingove rozë, të cilat pothuajse gjenden vetëm këtu. Ujërat e kripores së Ulqinit mbulojnë 14.5 km² pellgje kripe, dhe në vitin 2019 ajo mori statusin e një territori kënetor me rëndësi ndërkombëtare. Në të njëjtin vit, ajo u shpall Park Natyror. Dhe kjo nuk është e gjitha. Numri më i madh i ditëve tropikale në ish-Jugosllavi u regjistrua këtu!

Parku Natyror Dragishnica dhe Komarnica

E vendosur në zonën malore të komunës Shavnik, në rrugën panoramike Kurora e Malit të Zi (Kruna Crne Gore), ky park karakterizohet nga gjithçka që do të dëshironte çdo dashnor i natyrës. Këtu gjithçka është në pyje të dendura të frashrit të zi, bredhi dhe ahu, lumenjtë janë të pasur me trofta dhe liplan dhe përmes parkut mund të zgjidhni rreth 65 specie të regjistruara kërpudhash. Atraksioni më i famshëm është padyshim kanioni Nevidio, i cili e ka bërë këtë rajon të famshëm për egërsinë e tij!

Kjo faqe përdor "cookie" për të siguruar një përvojë më të mirë të përdoruesit. Nëse doni të bllokoni cookie-t, ju lutemi vendosni shfletuesin tuaj.