Shpellat

Mali i Zi thuhet se është një vend shkëmbor. Në atë karstikë, natyra kërkoi paqen e saj miliona vjet më parë dhe kështu la pas një mori atraksionesh të mrekullueshme shpellash që zgjojnë tek të gjithë shpirtin e eksploruesve.

Shpella blu

Në Llushticë, afër Herceg Novit, ka një shpellë në det. I u dha një emër specifik, sepse uji i ndriçuar nga dielli, është blu bruz, dhe të gjitha hijet e verës reflektohen në mure. Larja në të është një përjetim i pashembullt.

Shpella e Lipskës

Natyra ka krijuar këtë mrekulli të shpellës afër Cetinës për gjashtë milionë vjet. U zbulua 200 vjet më parë, dhe sot, për shkak të sallave të shumta, korridoreve dhe dekorimeve të shpellave, është një tërheqje turistike e pashmangshme ideale për ekskursione familjare.

Shpella e Gjalloviqëve

Mali i Zi, afër Bijello Poles, fsheh një shpellë që shumë vetë e konsiderojnë më të bukurën dhe më të madhen në Evropë. Ende nuk është eksploruar plotësisht, por vlera speleologjike e korridoreve dhe liqeneve të saj konsiderohet të jetë e madhe. Vetëm speleologët më me përvojë e pushtojnë atë.

Shpella e akullit

Do të shihni gjithçka në Malin e Zi të bukur, madje edhe sallën e shpellës së akullit. Ndodhet në Durmitor dhe uji është i akullt dhe në mes të verës. Kjo është arsyeja pse në të krijohen figura akulli, të cilat mund të jenë të larta sa një njeri. Mbresëlënëse apo jo?

Shpellat e Polimles

Një thesar i vërtetë arkeologjik është fshehur afër Beranes. Në zonën e Polimles, arkeologët zbuluan qytetin Tumba, i cili u ndërtua 4500 vjet para epokës së re. Objektet qeramike dhe mbetje të tjera të gjetura do ta bëjnë këtë vend një mister të përjetshëm.

Shpella Grad dhe Torinet

Në afërsi të Petnjicës ndodhet edhe një nga zbulimet më të rëndësishme arkeologjike në Mal të Zi, lokaliteti Torine në klisurën e Radmanit me shpellën e murosur. Torine është zbulimi më me vlerë e më i begatë nga epoka e bronzit - neoliti. Këtu është gjetur figura e një gruaje mbi 5000 vjet e vjetër. Në thellësi prej gjysmë metri është gjetur një shtëpi nga epoka e bronzit. Këto dhe objekte të tjera të gjetura ruhen në muzeun e Polimles në Beranë.

Kjo faqe përdor "cookie" për të siguruar një përvojë më të mirë të përdoruesit. Nëse doni të bllokoni cookie-t, ju lutemi vendosni shfletuesin tuaj.